perjantai 19. joulukuuta 2014

Kaksi mitäänsanomatonta kirjaa



Välillä kirjastosta tarttuu mukaan kirja, josta ei saa mitään irti. Lukeminen saattaa jäädä junnaamaan paikalleen ja keskeytyä. Nyt ”onnistuin” löytämään kaksi tällaista opusta.

Ensin luin Sylvia Brownen teoksen Keskusteluja toisen puolen kanssa. Sylvian henkiopas Francine kertoilee, millaista elämä on rajan takana. Francine paljastaa sellaisia epäoleellisuuksia, jotka vie pohjan pois tarinan uskottavuudelta: Toisella puolella kuulemma deittaillaan, mutta mies tekee aina aloitteen. Se on perinne. Rajan takana voi toimia eri ammateissa mm. liikemiehenä - eli siellä käydään kauppaa. Jiihaa, odottelen innolla pääsyä rajan taakse. Voin käydä taivaassa BicMac-purilaisella ja ostaa koottavan Ikean sängyn. Tutkiskelin, mitä internetissä kerrotaan Sylvia Brownesta. Wikipedian mukaan hänet on tuomittu petoksesta. Youtube-videoilla hän näyttää todella omituiselta, ja hänen äänensäkin on tavattoman epämiellyttävä. Minulla on aiemmin ollut hänestä tietynlainen intuitio, eikä hänen kirjansa ole houkutelleet. Ilmeisesti aiempi intuitioni merkitsi jotakin. Kirjan eduksi sanottakoon, että teksti on sujuvaa toisin kuin seuraavassa kirjassa:

Toinen kirja, joka ei vakuuttanut minua, oli Marjatta Ristiluoman Pyhän hengen parantava voima. Minulle tulee mielikuva tädistä, joka on käynyt kursseilla, ja neuvoa papattaa nyt kaiken, mitä on kursseilta oppinut. Voisi kuvitella, että tämä kirja on hänen kurssimuistiinpanonsa painettuna kirjan kansien väliin. Teksti vaikuttaa ulkoapäin opitulta, hänen oma henkensä puuttuu. Kirja käsittelee mm. aromaterapiaa, chakroja, vyöhyketerapiaa, reikiä, kirologiaa, druidien puuhoroskooppeja... Lopusta löytyy kirjaluettelo opuksista, jotka käsittelevät näitä samoja aiheita. Herää kysymys, onko Ristiluoma vain kopioinut tiedot näistä lähteistä.
Valitettavasti teksti on vaikealukuista, kirjoitusvirheitä, virheellisiä sanamuotoja ja lauserakenteita esiintyy. Oletettavasti kirjoittaminen on ollut tärkeä prosessi kirjailijalle itselleen. Itse koin kiinnostavimmaksi kirologiaa käsittelevän osuuden.

Sylvia Browne, Keskusteluja toisen puolen kanssa, 2002, suomennettu 2009, Taivaankaari

Marjatta Ristiluoma, Pyhän hengen parantava voima, 2011, 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti