perjantai 19. syyskuuta 2014

Eben Alexander: Totuus taivaasta


On kulunut noin vuosi Totuus taivaasta -kirjan suomennoksen julkaisusta. Löysin opuksen vaivattomasti kirjaston hyllystä, varaamatta. Näin lyhyt on bestsellerinkin paras sesonki.

Kirjan juoni ja keskeinen sanoma on selostettu niin monta kertaa, etten käytä aikaa siihen.
Lyhyesti: Minä pidän kirjasta. Vaikka aihe on tavallaan melko suppea, yhden ihmisen sairaskohtaus ja kuolemanrajakokemus, kirja pitää mystisesti otteessaan.

Kun selaan kirjallisuusblogeja ja arvioita, lähes jokaisessa tekstissä otetaan kantaa kirjan totuudellisuuteen. Kysymys tulee itsellenikin väistämättä lukiessa mieleen. Alexanderin ammatti puoltaa totuudellisuutta. Miksi neurokirurgi riskeeraisi asemansa ja hankkisi vapaaehtoisesti hörhön maineen? Toisaalta juuri hänen ammatillaan on myyty kirjaa.

Tuhannet ihmiset ovat käyneet läpi kuolemanrajakokemuksen. En lähtisi epäilemään Alexanderinkaan kokemusta. Ehkä ihmiskunta on sadan vuoden päästä selvittänyt tietoisuuden arvoituksen, ja nauramme skeptikoille, jotka luulivat, että tietoisuus on aivoissa, ja vertaamme heitä uskovaisiin, jotka keskiajalla vastustivat ajatusta maapallon pyöreästä muodosta.

Eben Alexander: Totuus taivaasta, WSOY 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti